Glosor

C

Cannabidiol

Cannabidiol är en cannabinoid från cannabisplantan som inte har någon psykoaktiv effekt.
Cannabidiol är också känt som CBD.

 

Cannabinoider

Cannabinoider är olika ämnen i cannabisplantan och det finns över 60 av dem. De två mest kända är cannabidiol och delta-9-tetrahydrocannabinol.

 

Cannabis

Cannabis är en massbeteckning för de sorter som framställs av hampväxter från cannabissläkten.

 

CB1-receptorn

CB1 är en receptor i kroppen som skapar aktivitet i det mänskliga nervsystemet, vilket låter dig uppleva en euforisk känsla. D.v.s om CB1-receptorerna påverkas kan det påverka ditt minne, ditt humör, din aptit och även ge dig hallucinationer. Ämnet THC påverkar CB1-receptorn och det är därför man blir hungrig när man är “hög”.

 

CB2-receptorn

CB2 är en receptor i kroppen som sänder en signal till immunsystemets celler, och ingår i de flesta CB2-receptorer i immunförsvaret, men de kan hittas på vita blodkroppar och cancerceller. Om CB2-receptorerna påverkas kan det bidra till att minska immunförsvarets överaktivitet.

 

CBD

CBDär en beteckning för ämnet Cannabidiol som är ett icke-euforiskt ämne från cannabisplantan. CBD är utöver det också ett ämne som kan aktivera CB2-receptorerna.

 

CBDa

CBDa är i grund och botten stadiet innan CBD, och CBDa är ämnet som utvinns från cannabisplantan. Genom en decarboxyleringsprocess blir CBDa till CBD.

 

D

 

Decarboxylering

Decarboxylering är en kemisk process som avlägsnar koldioxid från exempelvis karboxylsyror genom upphettning.

 

Delta-9-tetrahydrocannabinol

Delta-9-tetrahydrocannabinol är bättre känd som substansen THC, som många även associerar med hasch. Anledningen till detta är att THC har en euforisk bieffekt som gör dig hög/skev.

 

E

 

Endocannabinoider

Endocannabinoider är cannabinoider som naturligt produceras i människokroppen, och allt tyder på att endocannabinoiderna har en inverkan på hunger, rörelse och smärta.

 

Endocannabinoidsystemet

Endocannabinoidsystemet är ett av de viktigaste fysiologiska systemen i kroppen. Endocannabinoidsystemet kan förklaras som ett kommunikationssystem mellan människokroppen och hjärnan. Systemet har därför ett starkt inflytande på ett antal funktioner som känslor, humör, smärtuppfattning och rörelse.

 

I

 

Indica

Cannabis Indica är en underart från själva cannabisplantan. Cannabis Indica är ursprungligen från Hindu Kush bergskedjan i Afghanistan. Cannabis Indica har ett naturligt högt värde av THC.

 

Industrihampa

Industriell hampa är känd för sitt låga värde av THC, och industrihampa kan odlas i Sverige med ett särskilt tillstånd från Läkemedelsverket.

 

K

 

Koldioxid

Koldioxid är CO2 i dagliga termer.

 

L

 

Limbic hjärnområde

Det limbiska området i hjärnan är känt för att vara det område som styr minnet, känslor och instinktivt beteende. Drabbas det limbiska området påverkas dina känslor och ditt minne.

 

P

 

Paralimbic hjärnområde

Paralimbic hjärnområde är en viktig del av vår hjärna som är avgörande för din uppmärksamhet och självkontroll. Om aktiviteten ökar i paralimbic-området, ökar din förmåga att vara medveten och självkontrollerande, minskande aktivitet ger dig motsatt effekt.

 

Phytocannabinoider

Phytocannabinoider är cannabinoider som produceras naturligt i cannabisväxter. De kallas därför de organiska cannabinoiderna och när de integreras i ECS-systemet (Endocannabinoidsystemet), påverkar de även hunger, kontroll av rörelse och smärta.

 

Placebo

Placebo är en “prestationseffekt” som behandlare använder på patienter. T ex kan behandlaren säga att ett piller kommer att ta bort huvudvärk, men det är faktiskt bara en vanlig kalciumtablett som inte har någon smärtlindrande effekt alls. Patienten tar sedan denna tablett, och i vissa fall försvinner patientens huvudvärk. Det kallas placebo-effekten.

 

S

 

Sativa

Cannabis sativa är en cannabis-växtsort, som har sin ursprungliga livsmiljö i heta klimat som Mexiko, Centralamerika och Sydostasien. Cannabis Sativa har ett högt innehåll av THC, och är känt i världen för sin euforiska bieffekt. Vilket därmed gör den olaglig i många länder över hela världen.

 

Sativex

Sativex är ett läkemedel för muskelstivhet som innehåller ämnena cannabidiol (CBD) och Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC).

 

T

 

THC

THC är en term för substansen delta-9-tetrahydrocannabinol, som är en psykoaktiv substans från cannabisväxten. Och THC är också substansen som kan aktivera CB1-receptorerna.

 

THCa

THCa är i grunden föregångaren till THC, och THCa är substansen som extraheras från cannabisväxten. Genom en dekarboxyleringsprocess blir THCa till THC.